Jdi na obsah Jdi na menu
 


Holašovické koláčky

 

Těsto:
-2 dkg droždí
-1 lžička cukru krystal
-250 ml vlažného mléka
-3 žloutky
-10 dkg másla
-50 dkg polohrubé mouky
-1/2 lžičky soli
-3 vrchovaté lžíce cukru
-1 balíček vanilkového cukru
-1 citron (nastrouhaná kůra)
-2 lžíce sádla
-vejce na potření

Do vlažného mléka přimícháme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít.
Zatím smícháme všechny suché suroviny a ve vlažném rozehřátém másle rozšleháme žloutky, které přilijeme k suchým surovinám, přilijeme vzešlý kvásek a dobře propracujeme.
Nakonec přimícháme rozehřáté sádlo. Já jsem měla asi větší žloutky, tak jsem připracovala 3 lžíce mouky.
Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
Vykynuté vyklopíme na vál, vyválíme hady ze kterých krájíme malé kousky, vytvoříme kuličky a pokládáme je na plech s pečícím papírem nebo na vymazaný plech , necháme asi hodinku nakynout. Hodně záleží jak máte v kuchyni teplo. Já je pekla když byly vedra a po půl hodince jsem už musela začít koláčky plnit. Pozor hodně nabudou.
Celý plech přikryjeme utěrkou a igelitem a necháme hodinu kynout. Mezi tím si připravíme náplně.
Po nakynutí vytlačíme středy pro náplň. Opravdu výborné to je závažíčkem obaleným v plátýnku. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, naplníme a necháme další hodinu kynout už odkryté.Ve velkém teple i méně.
Z téhle dávky budeme mít tři plechy.
Pečeme v předehřáté troubě na 240 - 250 st. Já je pekla na vyšším roštu asi sedm minut, ale opravdu každému peče trouba jinak.
Koláčky jsou časově náročnější, ale opravdu vynikající, jako peříčko.
 

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA